Welcome to the brand new Codemasters Forums! Be sure to check the FAQ and Forum Rules before you get started.

DiRT Rally Update - Version 1.22. Found a bug? Post it here!

ChristinaMcChristinaMc Member, Codemasters Community Manager

Hi all,

A further update is out following yesterday's patch, which addresses some of the issues that arose from  v1.21. See below for the fix list, and please let us know if there's anything that seems to have been missed!

Thanks,
Christina

Version 1.22 Fix list - Steam

·         Audio - Engine and Co-Driver balance is now back to how it was in 1.20.

·         Audio - Surround now works like it did in 1.20.

·         Audio - Engine audio during post race sequence now plays out correctly.

Post edited by ChristinaMc on
«1

Comments

  • dgeesi0dgeesi0 Member Champion
    cool thanks for resolving this quick. will go try it.
  • RyuMakkuroRyuMakkuro Member Champion
    I can already hear the screams about downloading such a bi... oh wait, 1.5MB, nvm then :D

    "And if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver." - Ayrton Senna
  • DidzisDidzis Member Race Engineer
    I can already hear the screams about downloading such a bi... oh wait, 1.5MB, nvm then :D
    Well, the one before this one was like 18MB, so not really big either :D
    i5-3350P | Be Quiet! Shadow Rock 2 | MSI B75A-G43 Gaming | MSI HD7870 OC | Kingston HyperX Red 8GB | Kingston SSDNow V300 120GB | WDC Blue 1TB | Corsair VS550 | Fractal-Design Core 3000 | Logitech Driving Force GT

    DiRT2 | DiRT3 CE | DiRT Showdown | DiRT Rally | GRID | GRID2 | GRID Autosport
  • TeksWillerTeksWiller Member New Car Smell
    Still very pixelated shadows at front of car when playing with cockpit view or dashcam. They came after console release patch. Problem is there with low, medium and high shadow quality. Very low looks better than high because these "minecraft looking" shadows. Ultra is ok, but I think most of players aiming 60fps with cockpit view are going with high. Shadows at longer distance and inside of car are looking good even with medium setting.
    i5 6400 3,2ghz, 8gb DDR3 2400mhz, gtx960 OC, Logitech g25 Wheel 900 degrees.
  • enamelenamel Member Co-Driver
    Thanks for the quick fix!                     
  • Richter818Richter818 Member New Car Smell
    edited August 2016
    iam playing this game with Steam, have buy a DVD with key.
    Sience the patch 1.2.1 my Fps goes down. i make some tests with systems and have not found why i become bad fps performances, have try some ways with vcredist and Grafix drivers. I think i found the error, they have make simply a kind of Frame Rate Control error.
    My English is worst:

    Now i found something that can be simply indenticate that the Patch is not good or very bad.

    The Banchmark Files have diferences in the Structure, and the Structure in Game Settings must be have manipulatet with the patch 1.2 i think

    Just Look at the Struckture with minimal and avrage, since the patch the Numbers or Results have not the right direction! Please anybody post ur old Benchmark xml and a new xml.

    Look at the date, and look on minimal fps (wihout "ms") in the newer benchmarks with patch 1.22 its wrong Tree direction, my engslih is wurst.


    Edit: for better understanding befor u read all settings
    New xml (patch 1.22) this line:

    "<fps_race av_fps_ms="31.602772" max_fps_ms="24.853521" min_fps_ms="40.047684" av_fps="31.642794" max_fps="40.235748" min_fps="24.970232"/>"

    old xml (patch 1.1 or 1.2.0) line:
    "<fps_race av_fps_ms="18.292137" max_fps_ms="13.783390" min_fps_ms="24.828545" av_fps="54.668297" max_fps="72.551094" min_fps="40.276222"/>"

    can u understand me? the minimal fps is same as the maximal result, that can be the error in the patch that simply build a Frame Rate control in for my 8750m and 4200U.




    Here Full Files 1:
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

    <!-- ================================================================================= -->

    <!-- Benchmark Mode Results -->

    <!-- ================================================================================= -->

    -<benchmark machine="DESKTOP-HT0VBPP" date="02:03:30 on 16/08/2016" author="Alexander" instruction_set="SSE2" directx11_feature_level="11.0">

    <totals race_time="00:03:25" total_race_time="00:03:25" total_time="00:03:25" races="1"/>

    <fps_race av_fps_ms="31.602772" max_fps_ms="24.853521" min_fps_ms="40.047684" av_fps="31.642794" max_fps="40.235748" min_fps="24.970232"/>

    <fps_total av_fps_ms="31.602772" max_fps_ms="24.853521" min_fps_ms="40.047684" av_fps="31.642794" max_fps="40.235748" min_fps="24.970232"/>


    -<track totalProfiled="1" numInRotation="1" index="1">

    <results av_fps_ms="31.602772" max_fps_ms="24.853521" min_fps_ms="40.047684" av_fps="31.642794" max_fps="40.235748" min_fps="24.970232" battery_percentage_used="0" samples="6498"/>


    -<settings route="route_2" name="hafren_rally_01">

    <car name="555" livery="17"/>

    </settings>

    </track>


    -<hardware_settings_config deviceId="0x6600" version="11">


    -<cpu>

    <threadStrategy fileStreamProcessor="1" updateProcessor="1" renderProcessor="0" dataSetMonitorProcessor="0" dvdStorageProcessor="1" forceFeedbackProcessor="1" workerMapFile="system/workerMap2Core.xml"/>

    </cpu>


    -<audio_card>

    <dynamic_range value="high"/>

    <eq value="flat"/>

    <voice_chat enabled="true"/>

    <push_to_talk enabled="true"/>

    <music level="60.00"/>

    <replay_music level="0.00"/>

    <speech level="30.00"/>

    <voip level="60.00"/>

    </audio_card>


    -<graphics_card firstBoot="true" rating="3">

    <directx forcedx10="false"/>

    <eyefinity osd="" force=""/>

    <stereo enabled="false" convergence="0.5" separation="0.015"/>


    -<resolution multisampling="2xmsaa" vsync="0" fullscreen="false" aspect="16:9" height="768" width="1024">

    <refreshRate rate="60"/>

    </resolution>

    <gamma level="1.20"/>

    </graphics_card>

    <shadows enabled="false" particles="false" maskQuality="0" size="512"/>

    <advanced_fog enabled="false"/>

    <particles enabled="true" nearFadeBias="0" lowResScalar="4" dynamicRes="false" wind="true"/>

    <weather quality="1"/>

    <crowd enabled="true" detail="3"/>

    <cloth enabled="true" tessellation="true"/>

    <groundcover clutter="true" mode="atoc"/>

    <objects stones="true" maxlod="0" lod="1.01"/>

    <trees maxlod="0" lod="1.0" meshes_in_all_passes="false" meshes="false"/>

    <vehicles lodQuality="2" characterQuality="3"/>

    <track lod="0.8"/>

    <envmap size="256" mindistance="0.0" scaleminsize="1.5" drawallobjects="false" faces="6"/>

    <water detail="1" tessellation="true" drawallobjects="false" scale="8" update="true"/>

    <mirrors enabled="true" height="128" width="384" car_culldist="200.0" car_maxlod="2"/>

    <skidmarks enabled="true"/>

    <dynamic_ambient_occ enabled="true" quality="2"/>

    <dynamic_ambient_occ_soft enabled="false"/>

    <night_lighting shadowSize="1024" onlyHeadlights="false" shadows="false" lights="0" volumes="false"/>

    <textures resolution="2"/>

    <shaders quality="0" low_quality="false"/>

    <anisotropic max="1" min="1"/>

    <physics vehicleDamage="true" environmentalDamage="true"/>

    <input device_type="auto"/>

    <screenshotMode enabled="false"/>

    <aoit enabled="false"/>

    <avsm enabled="false"/>

    <mouse_support enabled="true"/>

    <oculus enabled="true" convergence="1.0" orientationLock="false" verticalOrientation="0.66" overdrive="true" vignette="true" timeWarp="true" chromatic="true" headMovement="true"/>


    -<motion_platform>

    <dbox enabled="true"/>

    <udp enabled="false" delay="1" port="20777" ip="127.0.0.1" extradata="0"/>

    <fanatec enabled="true" ledTrueForGearsFalseForSpeed="true" wheelVibrationScale="1.0" pedalVibrationScale="1.0"/>

    </motion_platform>

    <controls neutralTimeToShift="0.25"/>

    </hardware_settings_config>

    </benchmark>
    _____________________________________________________________
    ____________________________________________________________
    ______________________________________________________________
    Now the Old and Right Structured Banchmrk file (documents/dirt...xml) with my good Performances (same Gfx settings) only older Patch and ATI driver...

    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

    <!-- ================================================================================= -->

    <!-- Benchmark Mode Results -->

    <!-- ================================================================================= -->

    -<benchmark machine="DESKTOP-HT0VBPP" date="23:49:22 on 09/07/2016" author="Alexander" instruction_set="SSE2" directx11_feature_level="11.0">

    <totals race_time="00:03:25" total_race_time="00:03:25" total_time="00:03:25" races="1"/>

    <fps_race av_fps_ms="18.292137" max_fps_ms="13.783390" min_fps_ms="24.828545" av_fps="54.668297" max_fps="72.551094" min_fps="40.276222"/>

    <fps_total av_fps_ms="18.292137" max_fps_ms="13.783390" min_fps_ms="24.828545" av_fps="54.668297" max_fps="72.551094" min_fps="40.276222"/>


    -<track totalProfiled="1" numInRotation="1" index="1">

    <results av_fps_ms="18.292137" max_fps_ms="13.783390" min_fps_ms="24.828545" av_fps="54.668297" max_fps="72.551094" min_fps="40.276222" battery_percentage_used="0" samples="11228"/>


    -<settings route="route_2" name="hafren_rally_01">

    <car name="555" livery="17"/>

    </settings>

    </track>


    -<hardware_settings_config deviceId="0x6600" version="11">


    -<cpu>

    <threadStrategy fileStreamProcessor="1" updateProcessor="1" renderProcessor="0" dataSetMonitorProcessor="0" dvdStorageProcessor="1" forceFeedbackProcessor="1" workerMapFile="system/workerMap2Core.xml"/>

    </cpu>


    -<audio_card>

    <dynamic_range value="high"/>

    <eq value="flat"/>

    <voice_chat enabled="true"/>

    <push_to_talk enabled="true"/>

    <music level="60.00"/>

    <replay_music level="0.00"/>

    <speech level="30.00"/>

    <voip level="60.00"/>

    </audio_card>


    -<graphics_card firstBoot="true" rating="3">

    <directx forcedx10="false"/>

    <eyefinity osd="" force=""/>

    <stereo enabled="false" convergence="0.5" separation="0.015"/>


    -<resolution multisampling="2xmsaa" vsync="0" fullscreen="true" aspect="16:9" height="768" width="1024">

    <refreshRate rate="60"/>

    </resolution>

    <gamma level="1.20"/>

    </graphics_card>

    <shadows enabled="false" particles="false" maskQuality="0" size="512"/>

    <advanced_fog enabled="false"/>

    <particles enabled="true" nearFadeBias="0" lowResScalar="4" dynamicRes="false" wind="true"/>

    <weather quality="1"/>

    <crowd enabled="true" detail="3"/>

    <cloth enabled="true" tessellation="true"/>

    <groundcover clutter="true" mode="atoc"/>

    <objects stones="true" maxlod="0" lod="1.01"/>

    <trees maxlod="0" lod="1.0" meshes_in_all_passes="false" meshes="false"/>

    <vehicles lodQuality="2" characterQuality="3"/>

    <track lod="0.8"/>

    <envmap size="256" mindistance="0.0" scaleminsize="1.5" drawallobjects="false" faces="6"/>

    <water detail="1" tessellation="true" drawallobjects="false" scale="8" update="true"/>

    <mirrors enabled="true" height="128" width="384" car_culldist="200.0" car_maxlod="2"/>

    <skidmarks enabled="true"/>

    <dynamic_ambient_occ enabled="true" quality="2"/>

    <dynamic_ambient_occ_soft enabled="false"/>

    <night_lighting shadowSize="1024" onlyHeadlights="false" shadows="false" lights="0" volumes="false"/>

    <textures resolution="2"/>

    <shaders quality="0" low_quality="false"/>

    <anisotropic max="1" min="1"/>

    <physics vehicleDamage="true" environmentalDamage="true"/>

    <input device_type="auto"/>

    <screenshotMode enabled="false"/>

    <aoit enabled="false"/>

    <avsm enabled="false"/>

    <mouse_support enabled="true"/>

    <oculus enabled="true" convergence="1.0" orientationLock="false" verticalOrientation="0.66" overdrive="true" vignette="true" timeWarp="true" chromatic="true" headMovement="true"/>


    -<motion_platform>

    <dbox enabled="true"/>

    <udp enabled="false" delay="1" port="20777" ip="127.0.0.1" extradata="0"/>

    <fanatec enabled="true" ledTrueForGearsFalseForSpeed="true" wheelVibrationScale="1.0" pedalVibrationScale="1.0"/>

    </motion_platform>

    <controls neutralTimeToShift="0.25"/>

    </hardware_settings_config>

    </benchmark>
    ______________________________________________________________




    Codemasters pls solve it. i will play this nice game with max Fps that i have had in past.


    My Tests:Now new Testing (Edit)
    4200U
    8750m
    at beginning (same Game Graphics Settings) 1024x768 i hate to play under 35FPS:

    Its important to play in normal Fullscreen to become more FPS.

    Win 10 pro 64x 1511 10586.420 with ATI 1,6,3,2
    min 40.28 FPS, max 72,55 FPS 11228 FRAMES
    only Windowed mode, normal Fullscreen Fail (by Extern VGA Display)

    Win 10 pro 64x14393,10 with ATI 1,6,7,3
    min 35,79 , max 59,96 FPS 9640 FRAMES
    only Windowed mode, normal Fulllscreen Fail (by Extern VGA Display)

    Win 7 32bit 6701 SP1 kernel Up, Platform Up. ATI 1,6,7,1 / 1,6,6,1 (only some FPS difference)
    min. 40,81, max 74,48 10808 FRAMES
    Fullscreen OK, Windowed OK. (by extern VGA)

    Win 10 pro 64x14393,51 with ATI 1,6,7,3 . Dirt 1,2,1
    min. 19,16 , max. 29,65 46XX FRAMES
    only Windowed mode, normal Fullscreen Fail (by Extern VGA Display)

    Win 10 pro 64x14393,51 with ATI 1,6,8,2 . Dirt 1,2,1
    min. 25 , max. 40.11 6501 FRAMES
    only Windowed mode, normal Fullscreen Fail (by Extern VGA Display).

    I buy this game on DVD, have new System and dont play this game :(
    i hope MS and AMD with Codemasters Solve the Fullscreen Problem and make good FPS performance, only at 35FPS this game make good Feeling.

    Edit:

    Win 10 pro 64x14393,51 (clean no errors) with ATI 1,6,7,3 . Dirt 1,2,2
    min. 24,4 , max. 40.35 Avrage 30,35 FPS 6501 FRAMES
    only Windowed mode tested. and beacuse only 24,4 FPS have make Alt +F4 :(...cant play this game with fun and speed feeling, pls Codemasters and Rally masters solve it.

    it was be 11808 FRAMS and minimal 40FPS its slower with this Updatet System, and u must have udatet for online play and for Forza APEX beta. u Must need minimal ATI 1,6,7,3 or it dosnt start!
    in Past it Run on older Graphics Driver, whats a Buisness


    Edit:
    Win 10 pro 64x14393,51 (clean no errors) with ATI 1,6,7,3 . Dirt 1,0,1
    min.42,30 , max. 75.44  Avrage .... FPS 11638 FRAMES
    Have downgradet this game from 32bit system to 64bit (no 64 bit needed = minimal Systemrequirements on DVD package is a Buisness Lie or not Updatet)
    Very Good from Codemasters that i can Play it online with older Version, but have not the Tracks or Cars updates, the Gfx update is worst and bring me bad Fps in Benchmark and Game.
    I hope that Codemasters Brings Patches with name and for what it stand for for example: only Nvidia GTX 260 960... or Amd R9 290 and and and, my Gfx settings with water and Rain are buitifull and i dont need to change it and have very good Fps, i only need the Cars and Tracks with the .exe file that can start the programmed files!


    A.Richter
    Post edited by Richter818 on
  • dirtymeisterdirtymeister Member New Car Smell
    There are no career events, custom or championship, for Modern Hillclimb. You can buy the car in career, but you can't drive or upgrade. Please at least add to custom championships. 
  • DidzisDidzis Member Race Engineer
    There are no career events, custom or championship, for Modern Hillclimb. You can buy the car in career, but you can't drive or upgrade. Please at least add to custom championships. 
    That was a licensing thing, Peugeot only allowed the 208 T16 PP to be used on asphalt. You can upgrade it, if it every comes up in a daily event (so far that has happened once. If you set all your perks for that car, one event is enough to fully upgrade it)
    i5-3350P | Be Quiet! Shadow Rock 2 | MSI B75A-G43 Gaming | MSI HD7870 OC | Kingston HyperX Red 8GB | Kingston SSDNow V300 120GB | WDC Blue 1TB | Corsair VS550 | Fractal-Design Core 3000 | Logitech Driving Force GT

    DiRT2 | DiRT3 CE | DiRT Showdown | DiRT Rally | GRID | GRID2 | GRID Autosport
  • dirtymeisterdirtymeister Member New Car Smell
    Well, that's good to know. But I also think that the non career custom mode should not be affected by career upgrades. If you start the game for the first time, you can drive any car fully upgraded. Then, as you purchase them in career, the custom rally (non-career), will match whatever upgrade state exsists in the career garage. So, if you buy the Modern Hillclimb Pug, aren't able to play the day that the planets align to upgrade on a dirt daily, then by buying the car in career, you've just made it slower in custom mode. I think the custom mode cars should have dashed out (always max) upgrades, regardless of career garage. It also makes it easier to benchmark all cars in a class a bit later in the game, or if you take a long break from it, when you've bought all the cars in a class but perhaps only upgraded one in it; it's then harder to see how the car drives with max potential and compare to others in the class, since by buying it it "loses" upgrades, in custom non career. TLDR: keep upgrades in career (custom and championships) remove upgrades so that they all always (not just until bought in career) maxed out. 
  • dirtymeisterdirtymeister Member New Car Smell
    Also! Bug still persists! Surround sound still not working. The hotfix did not fix it from last patch, but all the other audio issues brought with it were fixed, thanks. PLEASE fix the surround sound. It's crazy how much of a difference it makes without the rear channels. It really helps me to meter grip, plus it sounds amazing when it was working. Please look into it again. Or tell me what file to modify. Or should I verify files in steam!?
  • RyuMakkuroRyuMakkuro Member Champion
    I think the custom mode cars should have dashed out (always max) upgrades, regardless of career garage.
    That's already what happens. In Custom mode you always have fully upgraded cars. It just shows you the upgrades you have for it just for your own information.

    "And if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver." - Ayrton Senna
  • Alf72Alf72 Member Pit Crew
    Also! Bug still persists! Surround sound still not working. The hotfix did not fix it from last patch, but all the other audio issues brought with it were fixed, thanks. PLEASE fix the surround sound. It's crazy how much of a difference it makes without the rear channels. It really helps me to meter grip, plus it sounds amazing when it was working. Please look into it again. Or tell me what file to modify. Or should I verify files in steam!?

    Not sure if it will fix your issue but, in Windows Audio settings make sure it's set to 48k Hz

    CMR | DiRT | DiRT 2 | DiRT 3 | DiRT Showdown | DiRT Rally | DiRT 4 | GRID | GRID 2 | GRID AutoSport | F1 2013

    Wheel - G27 | Pedals - G27 w/ Nixim Springs | Shifter - G27 | Handbrake - Extreme 3D Pro

    " Good drivers have dead flies on the side windows " - Walter Rohrl

  • CyMickyCyMicky Member New Car Smell
    Well i would be happy if this patches may come out for the One too because its pretty much the same on console ....

  • dirtymeisterdirtymeister Member New Car Smell
    edited August 2016
    Alf72 said:
    Also! Bug still persists! Surround sound still not working. The hotfix did not fix it from last patch, but all the other audio issues brought with it were fixed, thanks. PLEASE fix the surround sound. It's crazy how much of a difference it makes without the rear channels. It really helps me to meter grip, plus it sounds amazing when it was working. Please look into it again. Or tell me what file to modify. Or should I verify files in steam!?

    Not sure if it will fix your issue but, in Windows Audio settings make sure it's set to 48k Hz
    Thanks, but I'm supporting DTS and Dolby surrond at 48k,96k,192k, when I launch the game, my receiver displays DTS 48k, and at all times in the game, there is nothing being sent to rear channels. I put my ear up to the rears while driving a stage and hear only a very faint static, meaning it is sending a signal to the rear, but there is no rear input coming from the game. Please double check this issue. Maybe it works on "surround" headphones, but real surround sound, so aptly named "home cinema kit" in-game, isn't working since last two patches. Since the VR updates, it seems normal users are only being hindered and inconvenienced. I've tried all combinations of the very basic audio settings, both low-high dynamic range in headphones, TV, and flat. Before I was high range and flat, so the receiver could do it's job, and it sounded great. But now, to no avail. I've also verified my game cache for good measure, but that did nothing.
  • dirtymeisterdirtymeister Member New Car Smell
    So, I'm looking into the config files to see if I can edit something, but I really feel the surround issue is coded into the executable. Boot_data.xml tells be to looks at configs/audio_settings.xml which contains only the slider/volume settings, and the /audio contains no relevant .xmls, from what I could tell. So I'm pretty much at end end of my expertise with this issue. Gonna need Codies or a modder to reenable surround sound. :/
  • dirtymeisterdirtymeister Member New Car Smell
    Been over a week and no response? Still no sound from rear channels and it makes a huge difference for gameplay and audio quality. In dash or cockpit cam I can't even hear when a rear tire is gone and I'm driving on a rim. Trust me, happened on both runs of Pikes Peak today (strangely with no impacts) and wasn't fun to figure out.

     Devs can you at least post to tell us you're reading these threads, not just making them needlessly?
  • IFlip92IFlip92 Member New Car Smell
    My T300 isn't recognized. Nor are my Fanatec CSR Elite pedals, or my TH8A shifter. **** is going on with this game? Best Rally Sim and no wheel support?
  • JZStudiosJZStudios Member Team Principal
    Been over a week and no response? Still no sound from rear channels and it makes a huge difference for gameplay and audio quality. In dash or cockpit cam I can't even hear when a rear tire is gone and I'm driving on a rim. Trust me, happened on both runs of Pikes Peak today (strangely with no impacts) and wasn't fun to figure out.

     Devs can you at least post to tell us you're reading these threads, not just making them needlessly?
    Oh, been meaning to tell you the past few days, my 7.1 is working fine... so... might just be your game?
  • versediversedi Member Champion
    IFlip92 said:
    My T300 isn't recognized. Nor are my Fanatec CSR Elite pedals, or my TH8A shifter. **** is going on with this game? Best Rally Sim and no wheel support?
    Do you have Nvidia Experience in Beta version installed? If yes then remove or rollback to stable version.
  • PorkhammerPorkhammer Member Champion
    Resolution keeps resetting to 1024x768 every time I start the game.
    "it's the decisions you make, when you have no time to make them, that define who you are"
«1
Sign In or Register to comment.