Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  

Compatibility issue with dirt 2 and the 9900k's when useing XMP

Question

Posted (edited)

I am confused as to why my performance is worse when I enable XMP on my memory. If I leave it at stock I am getting 23 fps more

It is looking like it is just Dirt 2.0 that does not like xmp with the maximus hero xi and the i9 because I took the memory out and put it into an older system of mine which is using a MAXIMUS VIII GENE with i7 7700k with the same GPU and I  had no issue using XMP, I even got a slightly higher framerate than the 9900k but I am guessing that is down to the memory using XMP.

Now I cant say for sure all motherboards are affected by a frame rate loss of around 23 fps when using a i9 9900k and having your memory overclocked using XMP but I can say for sure anyone who has a Asus Maximus Hero XI with and i9 9900k may experience this problem too.

Please check comparisons one with XMP OFF  and the other XMP ON in the uploaded files also there is a screen shot of the stage selection from time trials if you wanted to try and replicate my issue. 

This is generally more noticeable when you get into corners and when there is crowds but once you disable XMP the stutters and frame drops are not noticeable.

I hope this can be fixed 

 

SYSTEM SPEC

ASUS MAXIMUS Hero XI WIFI
i9 9900k
16 GB TRIDENT Z 3600 MHZ "F4-3600C16D-16GTZ
RTX 2080 TI FOUNDERS
PSU HX1200I

AUTO MEMORY STOCK.png

XMP ENABLED.png

Stage selection.png

Edited by usermac

Share this post


Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×