Jump to content Jump to content

F1 2019 isn't starting... at all


mindebuc

Recommended Posts

Hi, so I'm dealing with a weird situation.
During the last sale I bought F1 2019 on Steam. Well, I managed to play for 4 hours after the install, however, when I decided to play it the day after, I couldn't. It shows only "Preparing for launch" for a short while, the "Running" is visible for a few seconds and shortly later all of it is gone. It's not even showing any errors, nor crashes (nothing in Event Viewer).
What I tried so far:
I did verify integrity, no failures over there.
I did attempt to launch it in safemode, nothing happened either.
Tested in both Directx 11 and 12.
I had similar failure to start with F1 2018, then I noticed CPU quickly climbing to around 40% while trying to initialize, however the PC seems not to attempt to read anything from the disc it's installed in. Well, that game's isn't starting either.
I did test multiple Nvidia Geforce drivers (I had 430.86 and I recently downloaded the latest version of 441.12).
I did read, that there could have been a missing "F1 2019" folder in "My Games", so I checked that, but it is where it's supposed to be.
I did originally install the game in another HDD, so I moved it (through Steam settings) to another one, with the system in it. Nothing changed.

Specs of my PC:
Windows 10
Intel I5-6400 CPU
16 GB RAM
NVIDIA Geforce GTX 970
I use Logitech G29 with a G27 shifter (the only thing that's working properly on it is the small power light)

Basically, I'm running out of ideas.

UPDATE: For some reason it started itself today from the desktop .exe file. I think, that there might be an app overriding settings and blocking the game from starting. The only app, that wasn't on this time was the Logitech Gaming Software version 9.02.65. Could it be the reason?
UPDATE 2: Yeah, scratch that, it's not starting again.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Administrator
2 hours ago, mindebuc said:

Allright, I apologize for a double post, however I'm completely sure that Spotify was the problem in my case. As soon as that thing is off, the game launches again.

Is this still the case @mindebuc that's really strange. Worth posting a DXDiag perhaps? Are you on the latest drivers?

Link to comment
Share on other sites

I attached info from DXDiag with this message. I am apparently a bit behind with drivers, it's at 441.12. Honestly I don't feel any graphical or performance problems, that's why I don't rush with updating things and some of those drivers might be kinda old/outdated.

DxDiag.txt

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mindebuc said:

I attached info from DXDiag with this message. I am apparently a bit behind with drivers, it's at 441.12. Honestly I don't feel any graphical or performance problems, that's why I don't rush with updating things and some of those drivers might be kinda old/outdated.

DxDiag.txt

Remove Avast! AV (or at least try Gaming Mode).

Update Windows 10 1809 it's outdated 12th May. Nothing to lose by updating to 442.74 before you update W10. If you don't update older drivers, newer Windows 10 will install basic drivers over your exisiting install an this is known to cause issues.

There is a BIOS upgrade to R01-A4

Audio drivers are very old. Acer support is not very great either (I speak from experience, ASUS and Acer not worth a hoot. MSI and Gigabyte are better, the rest I have no real strong opinion on.) But even they have a newer 2017 driver. If W10 updates these and it tells you this one is older, stick with the W10 one.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...