Jump to content Jump to content

Steering input lag in Dirt Rally


hakonp

Recommended Posts

I've seen this problem posted both here and on the Steam forums. It seems to be affecting quite a few of us, regardless of OS or wheel. I've even seen it described with Dirt 3

Here's a video from within the controller menu. The lag is clearly noticeable in the steering input:
https://youtu.be/8iiDkFVWU64

obviously this is under optimal conditions, the game is hardly running anything substantial so I know this is not a performance issue.
I have already talked to tech support but they were, ahem, less than helpful.

Really it would be nice if someone from Codemasters would even admit that this was a bug. Even better, since we're all paying customers would be if someone put in just the smallest of efforts to fix it or even help with troubleshooting this issue.
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
I have the exact same issue with my CSW V2 wheel that works flawlessly in every other game out there. This problem persists through multiple game updates, fanatec and nvidia driver updates, even an upgrade from windows 8.1 to windows 10.

Shame really cause Dirt Rally is the first codemasters title in a really long time that I find fun and worth playing but it looks like Codemasters is either incapable of fixing the issue or just doesn't care as it only seems to affect a relatively small amount of people.
Link to post
Share on other sites
Hi Guys

I would like to troubleshoot this issue as I have not encountered this using a G25 on Windows 10 using Nvidia GTX 570 with 355.82 and an AMD FX 6350.
  1. Are you using USB 2 ports? I have encountered some wheel issues using USB 3 ports which are logged with the dev team.
  2. Can this lag be observed during steering inside the Advanced Wheel Options menu in the steering test section?
  3. Open Task Manager > Select Performance > Open Resource Monitor  then run the game in a window. When the lag triggers see if any other software is spiking at the same time. 
Thanks



Link to post
Share on other sites
I managed to recreate this in Windows 10 using an AMD FX 6350 based system with the Thrustmaster TX wheel using the VIA USB 3.0 controller. This has been logged with the devs.  It doesn't occur using the USB 2.0 ports but this wont help with PC's that do not have USB 2.0 ports.

It doesn't occur using USB 3.0 ports on another PC I tested based on an i5-4690K in Windows 7.


Link to post
Share on other sites
Hey,

my problem persists still. I'll just go through the list DeputyDirt posted earlier.

1. I'm running USB 3 ports. Running on an Alienware 13 that I specked up to the newest i7 and Nvidia. No USB 2 available
2. Yes it persist in the advance controls menu. Also keyboard commands lag intermittently.
3. Ran the test. dwm.exe only program that came close to 10% cpu load. However the CPU was routinely spiking between 80-110%. The came ran considerably worse in windowed mode.

Side note. Before buying my wheel I had used Input Mapper, a program that fools your PC into thinking your PS4 controller is an Xbox360. I ran the controller through the USB3 port with no lagging. Have no dea if that is helpful but here it goes.
Link to post
Share on other sites
Has anyone managed to solve this issue? It's frustrating when this title is really starting to shine but the input lag drives you nuts. My wheel is connected through USB2.0 so there shouldn't be any issues with the port. Is this some fundamental issue with the Codemasters engine? Anyone have their F1 titles and is there similar issues with those ones?
Link to post
Share on other sites
Similar issues here
Using Logitech DFGT and starting game from profiler (need to test without it)

Problems starts:
- After playing about 20 mins or
- 3 stages (Edit: forgot to mention it gets worse after every stage)
- restarted same stage about five times (when testing ffb settings etc)
- going from full screen to Desktop multiple times (4 or more)
- idle game for more than 10 mins

Everything works after restarting game

Link to post
Share on other sites
Running the new update .80 now. The lag between input and graphics seems to be fixed. However the WHOLE GAME LAGS NOW WITH THE WHEEL PLUGGED IN. Have tested this on multiple stages with wheel plugged in and without. Have tested it on multiple graphics quality setups and always the same lag with the wheel in and no lag without the wheel.

This lag seems to be something different than the usual overload lag as well. Instead it seems to run on some sort of a pulsewith a very steady rhythm between the pulses.

The status of the game right now is unplayable until patched.

TuliRally. Before the patch I had a very similar sort of experience. I always had lag but it progressively became worse the longer I played and the more often I restarted.
Link to post
Share on other sites
I found the solution to my problem, it was caused by an external USB Hub I had connected to my PC. I now have to disconnect the hub and the lag is gone but it's not really practical since I am actually using the hub to connect my mouse and a a couple of other USB devices.

At least I narrowed down the problem so hopefully Codies can look into it.
Link to post
Share on other sites
I have seen this help with a few guys here. Over here I have no hub involved but still have the same problem whichever USB port I use.
I really hope they get this thing fixed. Dirt Rally is the sole reason I got back into simming and bought this wheel in the first place. Am itching to drive through Finland at full speed.
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
New PC (Windows 7 Ultimate 64-bit, i5 4570, 16gb ram, GTX 960), and I have massive steering input lags with my G27. The steam compability thing is not an issue, nor the USB ports (tried both USB 2 and 3). It's like a constant deadzone in the steering.

EDIT: It disappeared... and I did nothing. Seems legit.
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Input lag issue resolved on G27 by deleting registry key as in this post:

http://forums.codemasters.com/discussion/38671/potential-stutter-fix-steam-compatibility-mode

Hope it helps someone else so they can play this amazing game!

Brad

Edit:  Updated to reflect Codemasters forum post, this is the original: http://www.edugeek.net/forums/gaming/39417-fix-steam-thinks-its-running-compatibility-mode.html

Link to post
Share on other sites
Hey Brad,
thanks for the suggestion. I checked the registry but did not find any entry leading the steam.exe so no go for me.

Just tried the game for the first time since the 1.0 release. Would have before but was travelling for the last month. The input lag is still there but without the graphics slowdown. So now the game is no longer ruinously unplayable but merely unplayable.
Link to post
Share on other sites
This is ridiculous Codemasters. I just came back to the game after a while off to test the new Sweden update and now this problem is back. Really? I foolishly thought you had sorted this out. Is there ever going to be a permanent fix? Do you even know what the problem is? I mean the game is officially out of Early Access, right? If you are unable to fix this, are you going to start refund people who can't play the game with their wheels? I've honestly never experienced this kind of a shit show with a game.
Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...
I've had this issue and i have finally found a fix on my system. Ive got FX-8350, GTX970 and a G27.

Ive tried many fixes ive found on the interwebs but this finally fixed the input lag and stuttering for me.

I unplugged all usb hubs!!! The wheel wasnt connected to any of these. And ive earlier tried removing all peripherals connected to the hubs but never removed the hubs themselves. Now i happened to try it and voila works beautifully! This also fixed same issue in DIRT 3 for me.


I hope this helps other people aswell!
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
This is bullshit I have just finished setting up a whole new driving console just to play this game and it is completely unplayable with this lag crap.Its not just the steering its every command and key input.I will be demanding my money back and I urge everyone to do the same then maybe Codemasters will do something about it.
Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...